Jednodniowa Restauracja ONE DAY
- Opublikowano: aktualizowano:

Finał projektu Młodzieżowa Drużyna Smaków !
Jednodniowa restauracja One Day.
Młodzież od czerwca uczestniczyła w szeregu aktywności nie tylko kulinarnych. Do projektu zaprosiliśmy Katarzyna Duda technologa żywienia, specjalistkę z ogromną wiedzą i sercem do gotowania i młodzieży. Nad całością projektu czuwał koordynator Jolanta Koniecko z pomocą pracownika Izabela Jószkowska
W ramach projektu odbyły się:
- Warsztaty chlebowe z artystą Łukasz Radziszewski
- Warsztaty pszczelarskie w Pasieka Wojsławy Kuba Słomiński
- Warsztaty z Koło Gospodyń Wiejskich w Kędziorowie
- Warsztaty kulinarne z Katarzyna Duda
- Warsztaty szycia zapasek z p. Jadwigą Siedlecką
- Spotkania roboczo- integracyjne.
- wydanie Przepiśnika https://www.canva.com/design/DAGtIhLM9ow/0OFk_fZ-7l0krKj6d9X1vg/edit
- jednodniowa restauracja ONE DAY
Został wydrukowany przepiśnik – zbior starannie wybranych i sprawdzonych przez młodzież przepisów. Młodzież samodzielnie stworzyła logo, Instagram, wybrała dania i wypieki, których chciałaby się nauczyć przygotowywać, robiła zakupy, uczyła się planowania, pracy zespołowej.
30 sierpnia odbył się finał – jednodniowa restauracja, w której młodzież serwowała gościom przygotowane przez nich dania, przystawki, desery, ciastka i chleb na zakwasie, który upiekła Weronika Dołęga. Podczas spotkania rozlosowano wśród gości kilka Przepiśników oraz wypieków. Goście mogli wpisać się do Przepiśnika i wyrazić swoją opinię po wizycie. Restaurację odwiedziło ponad 80 osób.
Po przekroczeniu sali Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Wąsoszu miało się wrażenie, że jest się w ekskluzywnej restauracji. Opinie gości to potwierdzały. Atmosfery nie dało się opisać , trzeba było tam być.
Dziękujemy młodzieży za udział, p. Katarzynie Duda, za zaangażowanie, KGW Kędziorowo za użyczenie naczyń, Kuba Słomiński za pyszny miód ze swojej Pasieki, p. Jadwidze Siedleckiej za szycie zapasek, Piekarni w Grabowie Michałowi Mieńkowskiemu za bułki do hamburgerów, współpracownikom Izie i Uli za ogrom pracy. Gościom za wizytę w tym dniu i miłe słowa. Podlaski Instytut Kultury bez Waszego wsparcie nie mogłoby się to wydarzyć. Adamowi Jasińskiemu za wspieranie naszych działań na każdym etapie realizacji Projektu.
Zainteresowanie restauracją było ogromne. Odwiedziły nas również media, telewizja i radio, dzięki staraniom p. Kasi Duda.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury I Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowe Centrum Kultury BMK – woj. podlaskie którego Operatorem jest Podlaski Instytut Kultury oraz Województwo Podlaskie